Hoe VET is de horeca in Nederland?

Hoe VET is de horeca in Nederland?

Wist je dat VET veel horecazaken hun vetkanalen niet of nauwelijks laat reinigen? Nee, echt smakelijk is het niet. Maar een slecht onderhouden luchtkanaal brengt bijvoorbeeld wel een grotere kans op fik in de tent met zich mee. Ondanks deze nachtmerrie voor ondernemers, is de aandacht voor reiniging van luchtkanalen in de horeca VET laag. Wat is de stand van zaken in de horeca? 

VET weinig aandacht

Uit onderzoek blijkt dat het regelmatig reinigen van vetkanalen in de horeca veel te weinig gebeurt. Bij 84% van de horecaondernemingen hebben de VETafzuigkanalen zelfs nog nooit een schoonmaakbeurt gehad. En dat was meestal wel nodig, want bij 72% van de horecaondernemingen is het VETafzuigkanaal zwaar vervuild. Ook bleek bij 42,9% van de onderzochte ondernemingen de afzuigkap en filters vies tot extreem vuil. Niet zo gek, aangezien bij slechts 9,8% van de ondernemingen in de afgelopen twee jaar een reiniging plaatsvond. Dat terwijl je toch minimaal één keer per jaar een inspectie en reiniging uit moet laten voeren om risico’s te vermijden. 

VET slecht binnenklimaat

Maar liefst 80% van de gebouwen heeft een slecht binnenklimaat. Wanneer je gasten of medewerkers klagen over hoofdpijn, tocht of droge ogen heb je waarschijnlijk te maken met een slecht binnenklimaat. Bovendien wil je gasten niet blootstellen aan gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij een sterk vervuild afzuigkanaal. Een slecht werkend ventilatiesysteem is dan ook een veelvoorkomende oorzaak van een slecht binnenklimaat. 

VET veel brandgevaar

Het grootste risico van een smerig luchtkanaal is het toenemende brandgevaar. Regelmatige inspectie van het VETafzuigkanaal is daarom VET belangrijk. Bij 80% van de onderzochte horecaondernemingen zijn onvoldoende inspectieluiken in het VETafzuigkanaal aanwezig. In 64,3% van de gevallen zijn bovendien geen brandkleppen aanwezig. Een brandklep voorkomt dat brand verder het kanaal in kan trekken. En dan heb je een VET groot probleem. 

Een VET hoge rekening

In bijna 84% van de brandgevallen zijn horecagelegenheden zelf verantwoordelijk voor brand. Probeer dan nog maar eens de brandschade te claimen bij de verzekering. Steeds vaker wordt deze niet uitgekeerd wanneer blijkt dat de horecaondernemer nalatig is geweest in het schoonhouden van zijn luchtkanalen. En dan heb je als ondernemer niet alleen een afgebrande keuken, maar ook een VETTE rekening. 

VET weinig regelgeving

Op dit moment is er geen regelgeving die een periodieke inspectie en reiniging van VETkanalen verplicht. Dat terwijl onderzoek uitwijst dat wanneer er wél sprake is van een verplichte controle door gecertificeerde bedrijven, de naleving van de verplichtingen ook goed worden opgevolgd door horecaondernemers. Want net als 97,9% van de keukens in de horeca heb jij waarschijnlijk wél een brandblusser in je keuken hangen.

Heb jij wél aandacht voor de reiniging van je vetkanalen? Kijk dan snel naar onze VETTE diensten!

Bron: EAZZI. (2019). De risico’s van brand in het VETafzuigkanaal van een horecakeuken. Geraadpleegd van: https://www.vebm.nl/application/files/9915/8038/4435/Rapport_ontbreken_norm_reinigin g_vetafzuigkanalen_horeca_2019_V1.2_2.pdf   

Tags:
,
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

× Kan ik je ergens mee helpen? Available from 08:00 to 18:00