Niet zo vet nieuws

Onderzoeksrapport VETkanaal

Niet zo vet nieuws

Eigenlijk hoeven we je niet te vertellen dat brand in een klein (vet) hoekje zit. Medewerkers, de gasten in jouw horecapand en de bewoners van naast- en bovengelegen panden lopen allemaal gevaar. Indirecte gevolgen zijn er ook: wat te denken van juridische aansprakelijkheid, het uitblijven van uitkering bij schade door de verzekering en onverzekerbaarheid door hoge premies en risico-inschattingen.

Horecaondernemers lopen onnodig risico, simpelweg door het ontbreken van wetgeving die aangeeft dat het reinigen van vetafzuigkanalen verplicht is. Tijdens inspecties door o.a. brandweer wordt ook niet gecontroleerd op schone en veilige vetafzuigkanalen. Dit vinden wij zo niet VET. En wij als VETkanaal staan daarin zeker niet alleen. MZA Horeca (dè verzekeraar voor de horeca) en partner RZ-Ecoseal vonden het hoog tijd voor een gedegen onderzoeksrapport.

En dit zijn de schokkende uitkomsten:

  • 84% van de onderzochte horecaondernemingen heeft nog nooit vetafzuigkanalen gereinigd;
  • 57% van de onderzochte horecaondernemingen had vuile filters en afzuigkappen;
  • 80% van de onderzochte horecaondernemingen heeft onvoldoende inspectieluiken in het vetafzuigkanaal;
  • 60% van de onderzochte horecaondernemingen heeft directe omwonenden in boven- of naastgelegen panden.

Onderzoek

Het onderzoek heeft plaatsgevonden in 2018 en is uitgevoerd door RZ Ecoseal. In totaal zijn 112 horecaondernemingen onderdeel geweest van het onderzoek (variërend van restaurant tot lunchroom). Let wel: het is en blijft een kwalitatieve steekproef onder horecaondernemers in Nederland.

Richtlijn

In Engeland is dit al jaren geleden geregeld. Zij hebben een richtlijn (TR/19) opgesteld waarin periodieke inspectie en reiniging aan de hand van de gebruiksfrequentie is vastgelegd. Om in bedrijf te kunnen blijven moeten horecaondernemers hier aan voldoen. VET verplicht dus. Overheidsinstanties en verzekeringsmaatschappijen hebben door deze norm tevens een handvat voor controle, preventie en risico-inschatting.

Gevolgen ontbreken normering

Het ontbreken van deze normering in Nederland zorgt voor gevaarlijke situaties en de verschillende instanties zitten momenteel niet op één lijn wat betreft handhaving en controle:

• De verzekeraars verplichten allemaal iets anders in hun dekkingsvoorwaarden (allesbehalve VET helder);

• De brandweer controleert niet of onvoldoende;

• De horecaondernemer verzuimt aangezien er geen wettelijke verplichting is, met andere woorden medewerkers en klanten lopen ongemerkt risico, brandgevaar ligt op de loer. VET gevaarlijk!

Oproep

We hoeven natuurlijk niet meer te benadrukken dat het schoonmaken van vetafzuigkanalen door professionals moet gebeuren. Dit om zo veilig mogelijk horeca te kunnen bedrijven. Als dit nu door een vastgestelde normering verplicht gesteld kan worden, is iedereen bij deze richtlijnen gebaat. En niet te vergeten dan is het gewoon helder en VET duidelijk, ook als het om verzekeren gaat.

Hopelijk val jij niet onder een van bovenstaande categorieën. Als dit wel zo is, dan is het hoog tijd voor een VETcheck door VETkanaal. Jouw partner als het om professioneel reinigen van vetkanalen gaat. Bel ons: 010-7630617 of neem contact op via ons VETte contactformulier.

Geen reactie's

Geef een reactie
× Kan ik je ergens mee helpen? Available from 08:00 to 18:00