VETkanaal reinigen? Moet dat nou?!

Vetkanaal reinigen doe je bij VETkanaal

VETkanaal reinigen? Moet dat nou?!

Blegh! Echt een VET klusje is het natuurlijk niet. De luchtkanalen in je keuken reinigen. Toch is het belangrijk dit regelmatig te doen. Het is niet altijd zichtbaar, maar achter het ventilatierooster vormt zich vroeg of laat een laag VET. Deze VETophoping in je luchtkanaal kan flinke gevolgen hebben. Wat zijn de risico’s wanneer je als horecaondernemer je luchtkanalen niet goed schoonhoudt?

1. Fik in de tent!

De schrik van elke ondernemer: fik in de tent! VETophoping in het luchtkanaal kan een keukenbrand flink uit de hand laten lopen. Omdat het VET zich langzaam ophoopt in de luchtkanalen, is het gevaar niet altijd zichtbaar. Wanneer de VETtige laag in je luchtkanaal vlam vat, kun je voor een onbeheersbare brand komen te staan. De brand verspreidt zich dan binnen no-time als een lopend vuurtje over het hele pand. Dan kom je met een brandblusser in je keuken echt VET laat.

2. GEEN stank voor dank

Wanneer je afzuigsysteem VET vies is, loopt simpelweg ook de werking terug. De lucht kan niet voldoende worden afgezogen of ververst en de luchtkwaliteit daalt. Ogen gaan prikken of je longen gaan protesteren. Of wat dacht je van al die vieze baklucht die blijft hangen en stoffen, bacteriën en schimmels met zich meebrengen? Niet goed voor de gezondheid van je klanten én je eigen personeel. 

3. Lang leve(n) duurzaam

Simpel gezegd gaat alles wat goed wordt onderhouden ook langer mee. Zo ook je ventilatiesysteem. Wees er dus VET zuinig op. Bij een periodieke reiniging heeft je luchtreinigingssysteem niet alleen een langere levensduur, je energierekening zal ook niet snel de pan uit rijzen. Het systeem hoeft immers minder hard te werken om hetzelfde rendement te behalen. Je hebt daardoor ook minder kans op lawaai door een harder draaiende motor.

4. VETTE rekening

Voorkomen is beter dan genezen. Dat is ook waar brandverzekeraars tegenwoordig op aansturen. In de meeste gevallen kijken verzekeraars bij een brand of de horecaondernemer heeft voldaan aan de veiligheidsvoorschriften. Wanneer bij inspectie blijkt dat jij je vetkanaal een smerige boel is, kunnen ze besluiten het schadebedrag niet uit te keren. En hoewel het reinigen van het luchtkanaal niet verplicht is, is het wel een dringend advies en stellen de meeste verzekeringsmaatschappijen het als eis bij een brandverzekering. Voorkom daarom dat je naast een afgebrande zaak ook nog met VETTE rekening komt te zitten.   

Weten hoe het reinigen van je vetkanalen werkt? Kijk dan hier

Tags:
,
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

× Kan ik je ergens mee helpen? Available from 08:00 to 18:00